[O1] Skrzypiąca skrzynia.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prodmg
    Classic
    • 2016
    • 15

Wally i słusznie.
    O jajka trzeba dbać
    Na wiosnę będzie Was tu kilka autobusów pełnych jak do naszego ryzdzykowa emerytów spod sztandaru błogosławionego radyjka :szeroki_usmiech
    A we wrześniu dobrze jak sens będzie niedużego busa brać :wink: . Kibicuje wyprawie i ciekaw jestem bogatej relacji.
  • prodmg
    Drive
    • 2013
    • 59

Witam! Mam pewien problem i chciałbym się upewnić o co chodzi. Do dzisiaj wszystko było ok. Zajechałem pod dom i po 7h wsiadłem do auta i miałem jechać gdy nagle... biegi wchodziły z takim oporem że myślałem że coś odmówiło posłuszeństwa. Autko stało na mrozie. Wcześniej jak jechałem to przy wrzucaniu 5 biegu skrzynia skrzypiała jak stary tapczan :P na reszcie biegów było ok. Po rozgrzaniu się silnika skrzynia zaczęła pracować lekko, natomiast skrzypienia na 5 biegu się nie pozbyłem. Macie może jakieś pomysły o co chodzi? Czy to może olej w skrzyni czy coś innego? Nie chciałbym wygenerować jakichś kosztów takim czymś Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!

Komentarz

• Hanz2k
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 522

Poszukaj na forum tematów poświęconych skrzyni biegów w O1 1,6 benzyna. Np.: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=akl+skrzynia
      Hanz2k
      1,8 T by MT
      :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• prodmg
        Drive
        • 2013
        • 59

Szukałem ale zazwyczaj objawy są inne. Czytałem ze może np. brakować smaru itp ale wtedy ludzie pisali że na rozgrzanym silniku np ciężko biegi wchodzą itp. A u mnie na odwrót. Wątpię też że to różnicówka. Dzisiaj wsiadłem do auta był pod wiatą i biegi wchodzą dobrze tylko ta piątka nieszczęsna skrzeczy jak stary zawias. W auto włożyłem już sporo pieniążków a wizja wymiany skrzyni mi się kompletnie nie widzi :P sprzęgło nóweczka Liczę na dalsze porady !

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14885
          • Octavia IV (NX3)

prodmg, jak w Polo mojej żony sypnęła się skrzynia, to własnie tak to było. Biegi podczas jazdy wchodziły z bardzo dużym oporem, skrzynia rzęziła, chrobotała. Na wyłączonym silniku biegi wchodziły dobrze. I niestety musiałem wymienić skrzynię na regenerowaną.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...